На Крфу су се протеклих пар дана одржали „Дани српства“ у организацији Спортско православног удружења „Света Србија“ из Београда и Српско – крфског друштва Крф.
Ученици пожешких основних школа, од којих су представници ОШ „Емилија Остојић“ Алекса Новаковић и Лука Јовановић, уз гусларе Удружења „Право у жицу“ узели су учешће у културном програму манифестације.
Одата је почаст јунацима гвозденог пука на спомен – обележју на Кратокријакијани, затим Гувији – месту искрцавања наше војске након повлачења у Првом светском рату. Посећена је Српска кућа – музеј посвећен страдању српске војске током Албанске голготе, који је изазвао јаке утиске посетиоцима свих генерација. Затим црква светог Спиридона, великог и много поштованог свеца чије су мошти овом приликом биле отворене за целивање.
У освит недељног јутра група је учестовала на Светој Архијереојској литургији коју је служио митрополит крфски архимандрит Макарије, игуман Хиландарски.
Након литургије уприличен је културно – уметнички програм посвећен острву Видо и пострадалим војницима српске војске Првог св. рата. Почаст је одата казивањем стихова Бојићеве „Плаве гробнице“, која се сматра једном од најупечатљивијих иззраза осећања поводом ових страдања српске војске, поред познате песме „Тамо далеко“.
Послеподневни часови били су резервисани за посету селу Агиос Матеос. На том месту одата је почаст војницима Дринске дивизије.
Свечани пријем уследио је у вечерњим сатима. Након формалног дела и пријема код градоначелника Крфа, програм је отворио хор Саборног храма пресвете Богородице. Етно-секција из Пожеге наступила је заједно са Удружењем гуслара „Право у жицу“ из Ужица у премијерној изведби драмског комада „Гусле у савременом свету“ у коме се износи значај и улога гусала у животима млађих генерација, а чији текст потписују Ивана Ивановић и Владимир Ђорђевић. У оквиру драмског комада приказан је и вез као традиционални начин украшавања ношње код Срба, али и Грка од којих је и потекао. Како би комад био разумљив и онима који нису говорници српског језика, урађен је и филм са титловима који је пратио комад. На крају приказ су употпунили наступи гуслара Стефана Томоњића, који се преставио песмом „Исповест српског војника са Крфа“ и гуслар Дарко Лечић уз одломак из песме „Мојковачка битка“. На крају програма, сви учесници су извели заједничку песму уз гусле. На велико одушевљење свих присутних, наступ је изазвао јаку позитивну реакцију публике. Наставак вечери био је посвећен испробавању гастрономских специјалитета истакнутог светског кувара Ива Андрића и ђаконијама српске кухиње.
Слободно време искоришћено је за обилазак Крфа и уживање на обали Јонског мора.
Наредна активност већ је заказана за 1. јун у Ужицу, на духовно – музичком приказу „Гуслофилија“.