Промоција математике – математичка секција

Након посете манифестацији „Мај месец математике“  у Центру за промоцију науке у Београду, чланови математичке секцијенаше школе, придружили су се промоцији математике на свој начин. Припремили су и посетиоцима приказали да се кроз разне логичко- математичке игре може забавити и понешто научити.

У кабинету за математику, ученици су припремили слагалице и стратешке мозгалице где су посетиоцима показали своју кретивност и знање, а њих подстакли на логичко размишљање.

Пентамино слагалица је математичка игра намењена за једног играча, али се може модификовати на начин да у њој учесвују два и више играча. Пентамино је многоугао састављен од пет подударних квадрата. За игру се користи дванаест фигура (све просте конбинације пет квадрата) које треба сложити у правоугаоник без празних поља и преклапања плочица.

Сома коцкеје једна од најкреативнијих мозгалица. За разлику од већине мозгалица које имају само једно решење, паметна коцка има 240 различитих решења. Састоји се од седам елеманта од којих се може направити коцка или неки други тродимензионални предмет.

Геометријски пазл развија машту и естетску компетенцију кроз прављење различитих облика од троугла, трапеза, квадрата и  шестоугла.

Чаробне картице иза којих се крије бинарни запис бројева претварају математику у магију.Познато је да су мађионичарски трикови, већином базирани на варању.  Ипак, за разлику од њих, у математичким триковима нема варања, већ за сваки трик постоји одговарајуће објашњење.

Овом приликом изражавам велику захвалност свим члановима математичке секције као и свим другим ученицима који су учествовали у обележавању ове манифестације. Сви ученици су своје задатке схватили озбиљно и били на висини задатка. „Мај месец математике“ је већ неколико година традиција у нашој школи, а сваке године га на предлог ученика, обележавамо на различите начине.

Александра Весовић,

наставник математике