Истраживачка станица Петница (ИСП) је самостална и независна институција која се бави развојем образовања и научне културе и писмености. Располаже врхунски опремљеним кабинетима и лабораторијама за хемију, биохемију, биологију, физику, електронику, археологију, геологију… Лабораторије и кабинети у ИСП су мултифункционалне и флексибилне и омогућавају младима да доживе искуство научног истраживања на реалним проблемима уз помоћ професионалне научне опреме. Активности ове установе највећим делом су усмерене на младе – ученике завршног разреда основне школе, средњошколце и студенте као и на обуку наставника за примену нових метода, техника и садржаја у области науке. Програми ИСП обухватају широк спектат области и дисциплина у оквиру природних, друштвених и техничких наука.

Петница се налази 7км југоисточно од Ваљева. Свега 200м од ИСП налази се Петничка пећина, позната по пространим подземним каналима, дворанама, подземном реком и језером, ретким биљним и животињским светом и богатим палентолошким и археолошким налазиштима.

Одмах уз пећину налази се археолошки локалитет – остаци неолитског насеља и културе стари преко 6000 година који је дужи временски период предмет истраживања стручњака из земље и света. Од Петнице па до северних обронака Ваљевских планина пружају се најсеверније појаве типичног краса на овим просторима – Лелићки и Бачевачки крас са обиљем типичних појава: вртача, јама, пећина, карстних врела итд.

Пар километара југозападно налази се клисура реке Градац која је због своје лепоте и очуване природе (велики број пећина, богат биљни и животињски свет, савршено чиста вода) под посебном заштитом. Са југа и југозапада Петница је окружена венцем Ваљевских планина (Сувобор, Маљен са Дивчибарама, Повлен, Јабланик, Медведник, Соколске планине) са густим шумама, ливадама и бројним рекама и клисурама. Око 800м од ИСП налази се рекреативни центар са бројним спортским теренима и базенима који се напајају топлом подземном водом. У непосредној близини објеката Станице налази се и мање језеро.

Петница је чувена по традицији школства дужој од 5 векова. Најстарија књига у овом делу Србије, богат, разноврстан и очуван биљни и животињски свет, занимљиве геолошке појаве, културни и историјски споменици, села богата традицијом, близина Ваљева – културног, саобраћајног и трговачког центра округа чине Петницу местом погодним за извођење различитих облика наставе а нарочито за комбиновање теоријског, теренског и лабораторијског рада.

Сваке године Истраживачка станица Петница организује велики број различитих програма у облику курсева, семинара, научних кампова, радионица и слично у трајању од више дана. На овим програмима као предавачи гостују искусни научни радници и истраживачи из великог броја научних института и факултета са којима ИСП сарађује.

Током месеца септембра сваке године Истраживачка станица Петница организује посебан тип програма вишедисциплинарног карактера – Летњу научну школу намењену ученицима VIII разреда основне школе. Тежиште овог програма је на упознавању ученика са основним техникама и принципима научног истраживања (посматрање, мерење, извођење закључака, рад на терену, употреба инструмената итд.). Пријављивање за Летњу научну школу се организује током априла у школској години када ученици похађају VII разред.

 

 

 

 

 

Готово сваке школске године наша школа има своје представнике/полазнике у Истраживачкој станици Петница. Ове школске године чак 6 ученика VIII3 похађало је Летњу научну школу: Маријана Милић, Нађа Аксентијевић, Катарина Јовановић, Софија Павловић, Ива Аврамовић и Урош Савовић. Сви носе изванредне утиске, драгоцено искуство које ће им користити у даљем току школовања и мотив да се и наредних школских година, као средњошколсци и студенти, опробају у различитим програмима ИСП.

 

Овом кратком презентацијом желимо да вам приближимо ову јединствену научну установу и учешће наших ученика у Летњој научној школи али и да мотивишемо ученике VII разреда да се пријаве за учешће наредне школске године.