ШКОЛСКО ПАРТНЕРСТВО
ОШ „ЕМИЛИЈА ОСТОЈИЋ“ ПОЖЕГА
И
ОШ „ФРАЊА МАЛГАЈА“ ШЕНТЈУР
Школско партнерство ОШ „Фрања Малгаја“ из Шентјура, Словенија и ОШ „Емилија Остојић“ из Пожеге, Србија, датира више од тридесет година. Сарадња две школе била је кратко стопирана, да би на иницијативу општине Шентјур и општине Пожега поново започело оживљавање сарадње наше школе и ОШ „Фрања Малгаја“ Шентјур, Словенија.
Овом сарадњом желимо да отворимо врата ученицима и наставницима за обнављање интеркултуралне сарадње, усавршавање језика, развијање самосталности, а пре свега оживљавање пријатељских веза између две школе које су на неко време замрле, али никад заборављене.
У оквиру пројекта планиране су размене ученика и наставника обе школе.
У контексту сарадње школа, дефинисали смо циљну старосну групу учесника од 13 до 15 година. Ове школске године учествовали су ученици седмог разреда ОШ „Емилија Остојић“ из Пожеге и ученици деветог разреда ОШ „Фрања Малгаја“ из Шентјура.
Кроз сарадњу очекујемо да ће наши ученици кроз ово искуство стећи нова пријатељства, а кроз искуствено учење другог језика, обичаја и културе проширити видике и стећи вредна знања. Развојем стручних компетенција наставника добиће и наставници и стручни сарадници.
Прва посета ученика и њихових наставника из Основне школе „Фрања Малгаја“ Шентјур, Словенија
Од 2. до 8. априла 2023. године наша школа била је домаћин ученицима и наставницима из ОШ „Фрања Малгаја“ из Шентјура, Словенија.
У оквиру прве размене, у недељу 2. априла 2023. године, два наставника и пет ученика ОШ „Фрања Малгаја“ из Шентјура стигли су у Пожегу. Испред Хотела „Пожега“ сачекали су их директорица школе, Јелена Цицовић, координатори овог пројекта Раде Девеџић, Ивана Бошковић и Срђан Милованчевић, одељењске старешине ученика-домаћина Марина Петровић, Мирјана Матеничарски и Раде Вучићевић и ученици-домаћини заједно са својим родитељима.
Већ први контакт наших ученика са ученицима из Словеније био је прожет позитивном енергијом. Том приликом гости су добили пригодне поклоне добродошлице.
Ученици из Словеније су током те недеље присуствовали часовима ученика-домаћина. Упознали су остале ученике и учили једне друге уобичајеним фразама оба језика. Слободно време проводили су у породичном и пријатном амбијенту са својиим домаћинима и њиховим родитељима.
Гости из Словеније представили су своју земљу, општину и школу ученицима, њиговим родитељима и наставницима наше школе.
Среда је била резервисана за одлазак на једнодневни излет у Београд. Том приликом гости из Словеније обишли су културно-историјске знаменитости нашег главног града, и са собом понели прегршт лепих успомена.
Наредног дана ученици из Шентјура и њихови наставници заједно са ученицима-домаћинима посетили су ИО Роге. Ученици, родитељи, наставници и гостољубиви мештани пожешког села Роге срдачно су дочекали госте из Словеније. Посебну пажњу, како на ученике из Шентјура, тако и на њихове наставнике оствила је сама школа, а како су истакли посебну драж школи даје начин очувања традиције и културе.
То снежно јутро у Рогама улепшано је тактовима словеначке полке и српским народним колом, а гости су посебно били одушевљени традиционалном српском кухињом коју су ученици, њихови родитељи и наставници припремили.
Наставници из Словеније у петак 7. априла присуствовали су свечаној Академији поводом дана општине Пожега у сали Културног центра Пожега, а затим су сви, и наставници и ученици, присуствовали Дебати на енглеском језику, коју су организовали ученици осмог разреда наше школе заједно са својим наставницама – Драганом Прокопијевић Кандић и Иваном Бошковић.
У суботу 8. априла испратили смо наше госте из Словеније. Испраћај је био препун емоција и жеље за поновним и што скоријим дружењем, када ће наши ученици Нина, Елена, Владана, Емилија и Лука узвратити посету својим новим пријатељима.
+15
Свиђа ми се

Коментар
Подели