Наградни излет у манастир Милешево и цркву Светих Козме и Дамјана

У недељу 29. априла 2018. године учитељица Брана Даничић и наставница музичке културе Ивона Даниловић, заједно са ученицима из подручног одељења Роге, кренули су на поклоничко путовање у манастир Милешево и цркву Светих Козме и Дамјана.

Путовање је организовао свештеник годовичке цркве Радоња Мирковић као награду и резултат досадашњег рада у чувању Православља и српске традиције коју ово подручно одељење негује.

Ученици су имали прилику да виде манастир Милешево са конацима и прелепим пејзажима, и лепотом природе где се манастир налазима.

Манастир је задужбина краља Владислава, датира из XIII века, а у унутрашњости се налази велики број фресака од којих су најлепши утисак оставиле фреска Белог Анђела и лик Светог Саве чији је портет приказан у оригиналу и прелепа фреска Плаве Богородице.

Ученици су целивали иконе и ћивот Светог Саве.

После манастира Милешево посетили смо цркву Светих Козме и Дамјана која се налази на надморској висини 1400 метара. Црква је освећена 2007., а конак 2010. Године. Црква Светих Козме и Дамјана је у целости направљена од дрвета.

Пуно се захваљујемо свештенику Радоњи Мирковићу за организацију овог путовања. Надамо се да ће се овакав вид сарадње цркве и школе наставити и у будућности.

Посета манастиру и цркви је оставила велики траг на ученицима и наставницима. Прави рај на земљи! Ово путовање ће заувек остати у нашим срцима.

 

Учитељица Брана Даничић и наставник музичке културе Ивона Даниловић