МЕЂУНАРОДНИ МЕСЕЦ ШКОЛСКИХ БИБЛИОТЕКА

Међународни месец школских библиотека 2021. обележен је, током октобра месеца,  низом активности у Основној школи „Емилија Остојић“ Пожега. Тема ове године је била – „Бајке и народне приче широм света“, а заснована је на прошлогодишњој теми конференције Међународног удружења школских библиотекара (IASL) „Богат мозаик праксе и истраживања широм света“.

У холу школе, посебно за ову прилику, школска библиотекарка Ивана Бошковић, осмислила је „Кутак за читање“, у коме су ученици имали прилику да закораче у чаробни свет бајки, читајући и слушајући најлепше бајке и народне приче из целог света.

Идеја је била да се ученицима приближи писана реч, да им књига буде на дохват руке, јер странице књиге ослобађају нашу машту, допуштају да се ум и душа изместе из садашњости и закораче у неки нови, чаробни свет – свет књиге. Књига је била и остала извор знања и ужитка и најбољи човеков пријатељ.

Захваљујући ангажовању учитељица I и II разреда – Светлане Илић, Милице Ојданић, Милице Арсић, Весне Миловановић, Драгице Штуловић и Леле Тешић, које су се радо одазвале и помогле у реализацији ових активности, сваког дана у нашем чаробном „Кутку за читање“ одвијала се права магија.

Ученици су помно слушали бајке и приче, које им је на занимљив начин интерпретирала „шумска вила“ – библиотекарка школе Ивана Бошковић, а затим и активно учествовали у разговору о прочитаним бајкама.

Ученици су имали су прилику да осмисле и креирају своје обележиваче за књиге, илуструју прочитане бајке али и да за тренутак постану принц или принцеза.

Поново смо указали на важност читања, јер свако док чита има моћ – моћ да себе учини бољим и  да свој живот испуни и учини га занимљивијим, јер читање је једини начин којим себе можемо испунити задовољством.

И у наредним данима, иако је октобар месец прошао, наш чаробни „Кутак за читање“ наставиће да шири магију. У наредним данима читаћемо поезију домаћих песника за децу. У госте ће нам доћи и предшколци пожешких вртића, али и сви остали заинтересовани мали другари -заљубљеници у писану реч.