Поштовани наставници и родитељи, драги ученици,
Међународни дан борбе против вршњачког насиља сваке године се обележава последње среде у фебруару под називом Дан розе мајица. Све је почело 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је канадски ученик Чарлс МекНил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома. Активисти су купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима у школи који су их носили као подршка дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама
Циљ обележавања Дана розе мајица је подизање свести ученика о проблему вршњачког насиља и указивање на значај толеранције, емпатије, поштовање права и различитости, развијање сарадње и оснаживање за ненасилну комуникацију и ненасилно решавање конфликата. Сви можемо допринети развијању и неговању истинских вредности – пријатељства, љубави, међусобног уважавања и разумевања и на тај начин допринети да наша школа и даље буде подстицајно окружење за дружење и учење.
И ове школске године Вршњачки тим наше школе обележава Дан розе мајица уз јасну поруку да у школи треба неговати другарство јер оно не познаје насиље међу вршњацима.

Тим за заштиту од дискриминације, насиља,
злостављања и занемаривања и Вршњачки тим